Aktuelt


Siste:

Morten: Ut fra en forespørsel fra Søren om Ga 324 på tysk har jeg lagt ut både engelsk og tysk versjon her: Ga 324 i ulike utgaver.. Her er også en digitaliserte versjonen av første og andere foredrag på svensk ut fra boken.

Torgers Holtsmarks artikkel om Einstein ligger på siden til Arne: Arne om Einstein. Hvis man vil lese på mobiltelefonen er denne versjonen mer vennlig: Torger om Einstein.

Program for møte 8.-10. desember 2023: Program

Sören: Mit bidrag om Farverne og maleren Arild Rosenkrantz vil gå ud fra vedhæftede artikel fra Museet på Rosenholm Slot udenfor Århus i Jylland. (→ Artikkelen)
Artiklen indeholder ikke blot en gennemgang af Goethes farvelære, men bringer os up to date.
Jeg håber at kunne viser noget af det, der kaldes farvernes sinnlich- sittlische Wesen.
Maleren Arild Rosenkrantz fik den opgave af Rudolf Steiner at male billedet af menneskehedsrepræsententen på det første Goetheanums lille kuppel.

Daniel H: Kanske det viktigaste, eller det mest essentiella i Pehrs bok, är enligt min mening ändå det lilla, men tunga, avsnittet sid. 129 – 132 i samma bok: Abstrakte og konkrete begreper.

Svar fra Pehr: Roligt att du uppmärksammar det där med abstrakta och konkreta begrepp. Vad som en gång i tiden ledde mig in på de tankebanorna var läsningen av John Landquists bok "Människokunskap" -- en studie över den historiska och den konstnärliga kunskapen. Mycket givande läsning!( → Hele kommunikasjonen og lenker til Pehrs bok.)

Arne: I mitt lille innlegg om Einstein skal jeg konsentrere meg om hans avhandlinger i 1905 og bakgrunnen for disse. Hvorfor i all verden valgte han disse emnene? (Sukkerløsning, Brownske bevegelser, spesiell relativitetsteori, E=mc2 og fotoelektrisk effekt).( → Arnes innlegg og lenker til Einsteins artikler.)

Morten: Videre med syklusen 'Naturiaktagelse, Eksperiment, Matematikk og høyere kunnskaper.' I dette foredraget er det abstrakte og konkrete behandlet men hensyn på rom-aksene. 2. foredrag

I innlegget går jeg også inn på noen momenter knyttet til begrepet 'vanetenkning' som ble berørt i forrige kapittel, og bruker projektiv geoemtri slik Pehr sier: ”På de områder hvor matematikken ikke kan tjene som hjelpemiddel, kan det i stedet tjene oss som forbilde.” Projektive sekskanter


Deltagere
Navn Telefon E-post
Daniel Håkansson +46 danielchakansson@gmail.com
Nina Ljungquist +46 ? nina.ljungquist@gmail.com
Arne Nicolaisen +47 415 10 745 arne.nicolaisen46@gmail.com
Erland Kornfeld +46 70 512 91 21 erland.kornfeld@telia.com
Søren Toft +45 304 21 384 astoft@mail.dk
Pehr Sällström +46 73 693 11 43 pehr-sallstrom@tele2.se
Kjell Samuelson +46 kjell.mathematics@gmail.com
Thomas Andersson +46 thomas.andersson@antroposofi.nu
Daniel Andersson +46 daniel.andersson@orjanskolan.se
Jesper P. Schou +45 jesperpschou@dadlnet.dk
Jan Henrik Vold +47 992 36 874 jan.h.wold@ntnu.no
Morten Eide +47 47 37 03 05 morten.eide@abelie.no

Fra: Proskauer, H:
Goethes Farbenlehre